برقع یا برکه
برقع یا روبنده در زبان فارسی به پارچه گفته میشود که بعنوان حجاب زنان صورت خود را با ان می پوشانند در بعضی کشورها مثل افغانستان و پاکستان تمامی صورت پوشید است ولی در نقاط دیگر سوراخی در مقابل چشم باز گذاشته اند .
اما برقع یا به قول ما بندریها برکه ، که در استان هرمزگان و کشورهای حاشیه جنوبی خلیج
فارس استفاده می شود متفاوت با برقعی است که در کتابهای تاریخی از ان نام بره اند و در بعضی کشورهای اسلامی هم اکنون رایج است. عکسهای بلا شکل ابتدای برقع در مناطق جنوبی ایران و خلیج فارس می باشد که با توجه به اب و هوای منطقه و فعالیت زنان کم کم تعغیر شکل داده و بصورت برقع های کوچک در امده که امروزه بیشتر در جوامع روستای هرمزگان و جزایر خلیج فارس استفاده می شود .
برای ساختن برقع از پارچه اهارداری بنام شیله ( شیله برکه ) استفاده می کنند که اغشته به نیل یا مواد رنگی دیگر می باشد ، ولی در ساختن برکه های سرخ که در شرق هرمزگان مرسوم است از پارچه کتانی و سوزن دوزی استفاده می شود . در قسمت بینی ( دماغ برکه ) از شاخه درخت خرما ( مهر) که سبک است استفاده می شود همچنین برای قسمتی که برقع به بند برقع وصل می گردد از مهر استفاده می شود . البته کسانی که وضعیت مالی بهتری دارند از حلقه برکه که معمولا از طلا است استفاده می کنند ( حلقه برکه ، برکه را به بند برکه وصل می کند .
برکه های عربی و مدل قدیمی که در عمان و امارات استفاده می شود
برکه در جنوب بعنوان حجاب استفاده می شده و در گذشته حتی در جوامع شهری وقتی دختری به سن ۱۲ یا ۱۴ سالگی می رسید برکه می بست زیرا معتقد بودند که دختر به سن بلوغ پا نهاده ( زن شده ) و باید صورت خود را از مردان غریبه بپوشاند .
برکه بندری که در بندر عباس و مناطق اطراف بندر زنان استفاده می کنند
انچه مسلم است برکه بعنوان بخشی از فرهنگ اعراب بخصوص اعراب عمانی بوده که همراه با تسلط انهابر منطقه شمالی خلیج فارس و هرمز ، وارد هرمزگان شده .
امروزه برکه تعغیر شکل داده و در بعغی شهرها دیگر جنبه حجاب خود را از دست داده ست بلکه به صورت زینت و سنت بومی باقی مانده است . مثلا در جزیره قشم از برکه باریکه باقی مانده که فقط بخش کوچکی ازاطراف صورت و بالای لب می پوشاند و گونه ها گاملا نمایان هستند .
یک مدل از برکه قشمی که در دبی با استفاده از فلز و سنگهای قیمتی ساخته شده
در قدیم مادران ما وقتی صدای زنگ در خانه شنیده می شد اولین کاری که می کردند دنبال برقع خود می گشتند تا بصورت خود ببندد و مرد غریبه صورت انان نبیند اما امروزه همان مادران نه تنها برکه بر دخترانشان تحمیل نمی کنند بلکه خود نیز قید این حجاب را زده اند .
یک نوع دیگر از مدل برقع قشمی با چادر نماز
مدل دیگری از برقع جنوب خلیج فارس
برقع سرخ - در شرق استان هرمزگان در منطقه میناب ، سیریک و جاسک استفاده می شود
*******************************************************
لازم به توضیح است که بعضی از این عکسها از سایتهای دیگر بخصوص سایت های عربی گرفته شده است .
سلام می دونید دنبال عکس های برقع می گشتم. اخه چند روز قبل یه اهوازی با من تماس گرفته بود و می خواست برایش برکه تهیه کنم. الان که تو وبلاگتون دیدم خوشحال شدم. وبلاگتون رو به اون معرفی کردم . موفق باشید
مطالب جالبی بود.
دست شما درد نکنه گزارش کاملی بود
سلام وخسته نباشی دخت بندر
ممنون از اطلاعت مفید وجامعتان در مورد برقع . به نظر رنگ برقع نسبت به سن و شرایط تاهل زنان نیز متغیر است.یعنی دختران مجرد یک رنگ برقع و متاهل نیز رنگ مخصوص به خود و همچنین نو عروسان و وبیوه ها نیز از برقع هایی با رنگهایی مخصوص خود استفاده میکنن.
با تشکر...
سلام. تحقیق جالبی بود که خیلی خیلی به اطلاعاتم در این مورد اضلفه شد. ولی یک نوع برقع یا همون برکه را اسم نبرید. منظورم برکه کویتی هست که بیشتر در مناطق جاسک استفاده میشه البته با عبا. به رنگ سیاه است که از روی سر تا زیر چانه زن را میپوشاند.
در ضمن امروزه این برکه های قرمز رنگی که به عنوان حجاب زنان در منطقه جاسم اسم بردید کمتر استفاده میشه و به قول شما دیگه کسی برای استفاده از این حجاب اصیل جنوبی حسیاسیتی به خرج نمیده.
سلام و نه خسته
توجه دوستان را به کتاب ارزشمند محقق خوب استان مرحوم عباس انجم روز با عنوان(( برقع پوشان خلیج فارس و دریای عمان)) جلب می کنم.
اطلاعات خوبی بود...یه گزارش تصویری کامل!!! مرسی!!!!
مطالب خوبه ...کاش عکسوی بهتری استفاده بوده ...
رامی عزیز بله همینطور است که نوشتید .
البته دوست عزیز ما اطلاعات خوبی در اختیار خوانندگان خود قرار داده خسته نباشید دوست عزیز و ممنون از شما رامی گرامی که این اطلاعات را کاملتر کردید.
موفق و موئد باشید.
سلام خسته نباشید خیلی عالی بود
درود
مدتها پیش مطلبی در مورد برقع نوشته بودم . شاید ۴ سال پیش و با اجازه ادمین محترم این وبلاگ قسمتی از اون رو اینجا میزارم.
- یک نکته حائز اهمیت و جود دارد و آن این است که برقع زنان در جنوب هیچ گونه ارتباطی به اسلام ندارد و برخلاف اشتباه عده ایکه فکر می کنند برقع برای حجاب است باید بگویم که این نقاب قبل از اسلام هم وجود داشته است ومادرانقشمی برای محافظت از گزند آفتاب آن را به صورت می زده اند. برقع زنان جزیره با دیگر مناطق جنوب تفاوت بسیاری دارد . این برقع نسبت به مناطق دیگر هرمزگان نظیر بندر خمیر - پل وجاهای دیگر دارای پینای کمتری است که دلیل آنرا می توان چنین بیان کرد که چون شرجی هوا در جزیره نسبت به جاهای دیگر حوزه خلیج بالا تر است سوزانندگی آفتاب هم کمتر است اما در مکانهای دیگر خشکی هوا ایجاب می کند که برقع پهن تر باشد . تا چندی پیش برقع بعنوان یک حجاب مسلم و بسیار جدی مطرح بود و دیو جهالت آنرا بعنوان سلاحی برای به بند کشیدن دختران زیبای جزیره استفاده میکرد. اما هم اکنون بعد از سنت شکنی دختری از همین خاک اکنون این نقاب بصورت تزئین و چیزی شبیه عینک در آمده است اما در میان بعضی از خانواده ها هنوز هم برقع یک حجاب انکار ناپذیر است.
مانده تا برف زمین آب شود. این برف که باید آب شود برقع نیست بلکه فلسفه حجاب برقع است زیرا قبل از اینکه برقع حجاب باشد بر صورت مادر من بوده است . مادر من با برقع زیباست و من این نقاب زیبا را به عنوان گوشه ای از فرهنگم حراست خواهم کرد. اما نخواهم گذاشت که مادران و خواهرانم طلسم این نقاب شوند.
Ba Salam Khedmate Shoma Dooste Aziz
Bande Tamayol Daram ke Dar Webloge Khodam Linke Shoma Ra Qarar Daham
Agar Barayetan Maqdoor Mibashad Motaqabelan Shoma Ham Be Webloge Man Link Bedin
Ta Az In Tariq Man Ham Be Jame Hamvatananam Bepeyvandam .
Ba Teshakor - Paterat goo
http://paterat.blogsky.com
سلام
اپم
سلام بر دخت بندر همیشه شاد و سبز باشی. خیلی دوست داشتم دوستان جنوبی داشته باشم. تو این وانفسای ددمنشی نیروی انتظامی بعید نیست همه دوباره برقع بزنند.
سلام چرا اپ نمی کنی
با عکس هایی از بندر اپم
سلام عزیز
هرمز نو را هم بخوانید...
Salam Webloge Jalebi Eta Khoshhall Abom Be Me Ham Sar bezani
سلام
چرا اپ نمی کنی؟
با غنیمت دریایى و سیاحت در آبهاى جنوب ایران به روزم .
منتظر حضور سبزت هستم .
موفق باشى .
سلام نه خسته
خیلی جالبه موفق بشی
سلام خسته نباشید دخت سورو با قدیمی ترین ترانه سرا به روز شد.[لبخند]
با سلام
آدرس وبلاگ شما در سایت اطلاع رسانی روزنامه صبح ساحل B.S.N معرفی شده است، لطفاً شما نیز سایت اطلاع رسانی صبح ساحل را در بخش پیوندهای خود معرفی نمائید. ( www.Bsnews.Ir )
با سپاس
سلام دوست من بسیار زیباست
کار با ارزشیه.
موضوعت عالیه!
به منم سر بزن من لینک شما رو تو وبلاگم دارم اگر شما هم لینک منو بذازید ممنون می شم.
music haye nabe banderi bey download
khoshhal abom yesari bezani
[بوسه]
سلام خدمت شما دوست عزیز
سلام معرفی سنن کار بسیار پسندیده ایی است موفق وپاینده باشی اگه وقت کردی سری به ما بزن
سلام خواهرگلم
خیلی خوشحال شدم که درموردبرکه ی بندری نوشتیدچون متاسفانه کم کم داره ازکارمیفته...میراث فرهنگی هم عین خیالش نیست...
یاحق
نمی دانم پس از مرگم چه خواهد شد
نمی خواهم بدانم که کوزه گر ازخاک اندامم چه خواهد ساخت
ولی آنقدر مشتاقم که از خاک گلویم سوتکی بسازد
سوتکی باشد بدست کودکی گستاخ وبازیگوش
واو نیز پی درپی دَم گرم خودش را در گلویم سخت بفشارد
بدین سان بشکند دائم سکوت مرگبارم را...
من آپ کردم به کلبهَ ما هم سری بزن
یا حق...
سلام وبلاگ با قصه بی بری آپدیت شد.
سلام.
جالب بود.
اگه میشه با سایت ما همکاری کنید.
با تشکر
سلام..خسته نباشید
واقعیتهای عسلویه با عنوان« حق ؟ توقع ؟ زیاده خواهی؟ظلم یا مظلومیت........ و همچنان سکوت عدالت» بخوانید...
اگه وقت داشتین یه اندیشه ای بدهید.
به روزیم شما بهروز باشید..
سلام مطلبت جالب بود سری به ما هم بزن
برقع بندری را در حال حاضر به عنوان یک فرهنگ بومی بندرعباس که به صورت کامل دختران از نوجوانی تا بزرگسالی استفاده می کنند فقط در روستای پاتل بنوبند از روستاهای بخش مرکزی و در فاصله ۲۰ کیلومتری این شهر می توانید مشاهده کنید که هنوز پایدار و مصمم از فرهنگ و زبان اصیل بندری محافظت کرده اند.
آدرس ما:www.pataliha.blogfa.com
سلام خوبی کجایی سری به ما هم بزن مطلبت جالب بود وبلاگه خوبی داری موفق باشی
سلام ودرود بر شما بزرگوار
مطلب زیبا وبا تصاویری حاکی از روزگاری شیرین وآشنا که همچنان روزگار ماست عرضه فرمودید. - خوشحال می شوم اگر سری هم به حقیر بزنید.
حق نگهدارتان باد.
باسلام وتشکر ازوبلاگ زیبای شما دریانیوز مدت یکسال است که شمارا درلیست لینکهای خود قرار داده است و امید است که شما نیز این اقدام را انجام دهید. باتشکر
به نام خدا
هر که را با خط سبزت سر سودا باشد
پای از این دایره بیرون ننهد تا باشد
از بن هر مژه ام آب روان است بیا
اگرت میل لب جوی و تماشا باشد
سلام !
دوست گرامی و همشهری عزیز !
از این پس می توانید به راحتی برای آشنایی هر چه بیشتر و دسترسی آسان به زندگی نامه، فعالیت ها و دیدگاه های حجت الاسلام و المسلمین سید علی میرخلیلی، نماینده ادوار چهارم و پنجم و ششم مجلس شورای اسلامی از حوزه انتخابیه میناب، رودان و جاسک ، به وب سایت رسمی ایشان مراجعه کنید.
آدرس سایت:
www.mirkhalili.org
منتظر شنیدن نظرات، پیشنهادات و دیدگاه های گرم و دلسوزانه شما دوست عزیز هستیم.
در صورت تمایل می توانید از لوگوی تبلیغاتی این سایت برای درج در وبلاگ خودتان استفاده کنید و با دریافت کد مربوط و قرار دادن آن در قسمت ویرایش قالب وبلاگ، برای معرفی هرچه بیشتر این سایت با ما همکاری کنید.
با تشکر و سپاس فراوان
مدیریت سایت حجت الاسلام و المسلمین سید علی میرخلیلی
سلامِ
وبلاگتون واقعا جالب بود و خوندنی ولی من نتونستم عکسهای این پست رو ببینم
سلام مرسی جالب بود
من چند تا عکس از بوشش کامل بندری میخوام اگه ممکنه لطفا برام بذارید ممنون میشم